Koffie assortiment

Koffie kent een lange geschiedenis. De koffie geschiedenis begint ergens tussen het jaar  575 en 850. Men vermoedt dat Ethiopische en Keniaanse stammen koffiezaden mee hebben genomen op hun reis naar Arabië. Andere geschiedeniskenners menen dat Arabische soefi’s, een mystieke islamitische sekte, de koffiezaden mee terug namen van hun invallen uit Ethiopië. Literatuur bevestigt dat de soefi grootmeester Ali ben Omar-al-Shadili hier verantwoordelijk voor was. 

Net als over het ontstaan van koffie is er veel discussie geweest over de eerste toepassing van koffie. Men weet van geschriften van Europese ontdekkingsreizigers en botanici dat de Ethiopiërs in die tijd op rauwe koffiebonen kauwden. Ook werden koffiebonen toen al gemalen, maar in plaats van het te mengen met water werd het met dierlijk vet gemengd. Hiervan draaide men vervolgens balletjes, die dienden als energiebron tijdens verre reizen. Ook is bekend dat er vroeger wijn werd gemaakt van het sap van koffiebessen. De wijn kreeg de naam quahwah, welke later ook werd gebruikt voor de koffiedrank zoals we die nu kennen. Ook de koffiebes, wordt nu gebruikt als thee, de cascara.

Afrika

Deze koffie van de Sidama Coffee Farmers Cooperative Union is van een coöperatie met 70.000 hectare, waar 35.000mt Biologische koffie geproduceerd wordt (60% gewassen en 40% sundried). Per hectare staan tussen de 1000 en 1800 struiken (redelijk ver uit elkaar voor dit gebied, wat ten gunste komt van mens en milieu), gemest met biologische meststoffen. De oogst, afhankelijk van de hoogte en de hoeveelheid regen, wordt tussen September en December gedaan door voornamelijk families.
Er staan in het Sidama gebied 221 pulpstations (waar de bessen gepulpt, gewassen en gedroogd worden), waarvan 91 bij de SCFCU horen.
De koffie is daardoor verzekerd van een eerlijke prijs (Fairtrade)

De belangrijkste koffie-telende regio’s in Kenia zijn de hoogvlakten rond Mount Kenya: de Aberdare Range, Kisii, Nyanza, Bungoma, Nakuru en Kericho. De hoge plateaus en de zure bodem van de Kenya vormen een rijke voedingsgrond voor de koffieplanten. De Kenya AA Karogoto Coop, naar verluidt de allerbeste Keniaanse koffie, is dan ook afkomstig van deze illustere berg. Hier is de Karogoto Coop Society gevestigd. Deze maakt onderdeel uit van de Tekangu Coop Society. Die coöperatie en het bijbehorende Nyeri district wordt bemand door 3161 boeren, voornamelijk leden van de Kikuyu Tribe. In totaal staan in Kenia zo’n 573.000 koffieboeren, in 250 coöperaties, op 1275 plantages samen garant voor Keniaanse topkwaliteit.

Ethiopië kent een grote koffiecultuur met 330.000 kleine farms en 19.000 overheidsfarms, en in totaal wel 12 miljoen boeren. Er bestaan grote verschillen tussen de hele mooie gewassen Sidamo’s/Yichacheffe’s en Limu’s en de ongewassen Djimmah’s die in de supermarkt als mocca’s gebruikt worden. De gewassen koffie heeft een fijnere body en niet zo´n aardse smaak als de ongewassen koffie.

Rwanda is een klein land in Centraal-Afrika, even ten zuiden van de evenaar. Deze republiek is zich sociaal en economisch aan het herstellen van de genocide op Tutsi’s en gematigde Hutu’s in 1994. Teelt en export van koffie spelen een belangrijke rol bij dit herstel. Het heuvelachtige, vulkanische landschap leent zich perfect voor de productie van Arabica-koffies, zoals onze Rwanda Red Bourbon.

Rwanda Red Bourbon komt van Coopac, een coöperatie van 110 kleine koffieproducenten. Deze coöperatie is volledig eigendom van Rwandezen. De koffieplantages van COOPAC liggen in het Rubavu en Rutsiro district, op de hellingen van vulkanische bergen en aan de rand van Lake Kivu. De grond is hier erg vruchtbaar en rijk aan mineralen. Samen met de hoge ligging en overvloedige regen zijn dit de beste condities om zeer hoge kwaliteit Arabica-koffies te produceren

Alle koffieboeren van COOPAC telen de koffie volgens traditionele landbouwmethoden. De grond wordt bewerkt met een schoffel, wieden en oogsten gaat nog met de hand. Onze Rwanda Red Bourbon is dus met recht een handgemaakte koffie.

Heerlijke, frisse Oolong thee, aangevuld met sinaasappel en goudsbloesem

Negelle Gorbitu is een bescheiden maar bloeiende coöperatie die aangesloten is bij de Oromia Union die de koffie verkoopt en exporteert. De kleine koffieboeren bundelen hun krachten en werken samen om een unieke koffie te creëren. Naast de prachtige gewassen koffie, die bekend staat om zijn zuivere smaak met bloemige tonen van jasmijn en de frisheid van bergamot, produceren ze ook een “natural” koffie. De bes wordt niet eerst gewassen en gepulpt, maar in z’n geheel op verhoogde bedden gedroogd. Het zoete vruchtvlees krijgt hierdoor de kans zijn smaak af te geven aan de boon, wat leidt tot een explosie van fruit in de cup. Nadat de bes is ingedroogd, gaat de koffie naar de Oromia Union waar het velletje wordt verwijderd en de bonen worden klaargemaakt voor vervoer naar de branderij. De bonen worden medium gebrand om de smaak het best tot zijn recht te laten komen

Azië

Geen land zo divers als Papua New Guinea. Het land kent een unieke flora en fauna. Er wonen ongeveer 1000 verschillende ethnische groepen en er worden meer dan 800 talen gesproken. Onze koffie uit Papua New Guinea komt van de Kimel-plantage in de Westerse Hooglanden. Het landgoed ligt in de Wahgi Vallei waar een aantal van de beste koffies van Papua New Guinea groeien.

Bijna 4000 jaar gelden vertrok Si Raja Batak met zijn volk (Raja Batak = Koning van het Batak volk) weg uit Borneo en vestigde zich in de Central Mountains, ten westen van Lake Toba, in het noorden van Sumatra (Indonesie). Lake Toba is een groot meer van 100km lang en 31 km breed en ontstond na een vulkaanuitbarsting ca. 70.000 jaar geleden. Voor Si en zijn volk was deze plek rond het meer de meest vruchtbare plek in de verre omgeving. Afstammelingen van Koning Si en het Batak volk zijn nu de kleine boeren en hun families die op deze vulkanische grond vol passie fantastische koffie’s telen. Ze gaan vroeg in de ochtend op pad om alleen de rijpe bessen te plukken. Na terugkomst bij het huis worden de bessen met de hand gepulpd en (anders dan een gewassen koffie waar het restant vruchtvlees er af wordt gewassen) niet gewassen, maar met een restant vruchtvlees gedroogd wat bijzondere zoete tonen aan de cup geeft. Als de bonen een paar dagen zon hebben gehad voor het huis van de boer, worden ze door de dry mill opgehaald om gehulled te worden. In de dry mill wordt het restant vruchtvlees en zilvervlies (pergamino) verwijderd. Het vochtgehalte van de boon is nu zo rond de 40-42% en ze hebben een donkere blauwgroene kleur. Na het hullen worden de bonen verder zongedroogd tot 12% en zijn ze klaar voor transport naar de branderij. Het resultaat van deze aparte methode (ook wel Gilling Basah genaamd) is een volle krachtige koffie met een licht zuurgraad (acidity) en volle zoetige caramel en chocolade tonen. Een koffie die de eer van de Koning van Sumatra aandoet.

In het heuvelachtige midden van het Indonesische eiland Sulawesi ligt “Toradjaland”. Dit gebied staat bekend om zijn bijzondere architectuur, begrafenisrituelen en koffie. Koffie met een heel specifieke smaaksensatie. 

ORGANISCH MET KARAKTER

Bijna alle koffieplantages in zuidelijk Sulawesi zijn in handen van kleine koffieboeren. De koffie wordt op een hoogte van 1000 tot 1200 meter verbouwd in een vochtige en welige omgeving. Bij het telen gebruiken de boeren voornamelijk organische bemesting, gemaakt van boomschors en de pulp van de koffiebessen. De bonen worden verwerkt volgens de Wet Hull-methode, daarmee winnen ze nog meer aan body en karakter.

INTENSIEF PROCES, PRACHTIG RESULTAAT

De specifieke smaaksensatie zit ‘m in het proces dat de Toradja Kalossi na het plukken ondergaat. De bonen worden eerst lichtjes gedroogd, waarna de telers de zilverwitte huid verwijderen. Wat rest is een witte, uiterst gezwollen boon die vervolgens op de grond of patio verder droogt. Een procedé dat uiteindelijk een bijna donkerblauw/groene boon oplevert. Het bereiken van de typerende aardse en fruitige tonen van de Toradja Kalossi vraagt veel aandacht, maar het resultaat mag er zijn!

Koffie van Sumatra heeft Nederlandse wortels. De Arabica-koffieproductie is in de achttiende eeuw onder de Nederlandse koloniale vlag gestart. Deze koffies werden verkocht onder de verzamelterm ‘Mandheling’; de naam van de etnische groep die de koffieproductie verzorgde. Manheling staat bekend om zijn volle smaak en kruidige, aardachtige afdronk. Naast de Mandheling Raja Gayo, bieden we van Sumatra ook de Sulawesi Kalossi Raja Toraja aan.

Zowel de Mandheling Raja Gayo als de Sulawesi Kalossi Raja Toraja zijn ‘semi washed’ variëteiten. Dat wil zeggen dat de telers deze bonen onmiddellijk na het plukken handmatig van hun vruchtvlees ontdoen, waarna ze in de zon te drogen worden gelegd. De Sulawesi Kalossi Raja Toraja onderscheidt zich van de Manheling met een wat speelser smaak profiel . Beide koffies vormen een perfecte basis voor het maken van zowel een goede filterkoffie als een espresso.

De Sumatra Mandheling Raja Gayo is beschikbaar in twee varianten: conventioneel en biologisch gecertificeerd. De Sulawesi Kalossi Raja Toraja is vooralsnog alleen in de conventionele vorm verkrijgbaar.

De klinkende naam van de India Monsooned Malabar heeft alles te maken met zijn unieke bewerkingsproces. Die dankt deze koffie namelijk aan de Monsoon wind waaraan de bessen worden blootgesteld. Dat laatste gebeurt in speciale opslagruimtes waar de bessen worden bewaard in afwachting van de Monsoon. Zodra deze begint te waaien, worden de zijkanten van de opslagruimtes geopend zodat de vochtige wind de kans krijgt langs de koffie te circuleren. Hierdoor zwellen de bonen op en krijgt de koffie zijn milde, vochtige geur. Het regelmatig omkeren van de koffie gedurende een periode van 12 tot 16 maanden geeft de bonen hun bleekgouden teint.

Zuid/Centraal-Amerika

Op een van de hellingen van deze vulkaan bevindt zich de Palmyra Estate. Bekend om zijn unieke koffiekwaliteit en zijn sociale programma’s voor de Ngobe-Bugle plukkers. Een groep inheemse Indianen die rond trekken tijdens het plukseizoen (van November tot Februari). Het programma zorgt ervoor dat de kinderen van de plukkers op de plantage naar school kunnen en dat ze altijd voldoende voedsel en medische zorg krijgen (eetpatroon bestaat voornamelijk uit rijst en bonen). Dit programma is niet gebruikelijk want de plukkers nemen hun kinderen normaal gesproken mee het land op, in regen, wind en zon. Vast staat dat dit mooie initatief gecombineerd met de vruchtbare vulkanische bodem, overvloedig zonlicht, temperaturen van 25 graden overdag en 14 graden ’snacht en de perfecte hoeveelheid neerslag, garant staat voor perfecte koffie.

COCLA is een secundaire Peruaanse coöperatie samengesteld uit 22 primaire coöperaties. COCLA ondersteunt al 38 jaar lang de Peruaanse landbouw. Het heeft voornamelijk een sociale roeping en ondersteunt haar leden op allerlei gebieden. COCLA bevordert de economische positie van haar leden met een speciale nadruk op verantwoord beheer van het milieu (dus er worden niet massaal bomen gekapt) . Verder ondersteunt COCLA de diversificatie van producten en de positie van vrouwen. De koffieplantages liggen verspreid over de valleien van de Convención en Yanatile en langs de Urubamba rivier, in de buurt van de Inca stad Machu Picchu (het wonder van Peru). Het gebied varieert in hoogte van 800 tot 2000 meter en wordt gekenmerkt door een warm, zacht en vochtig klimaat. In dit gebied wordt de allerbeste koffie van Peru verbouwd.

De provincie Tolima is de op 2 na grootste koffieproducerende provincie in Colombia. De goede bodemkwaliteit en de overvloedige aantal natuurlijke stroompjes, die van de drie met sneeuw bedekte vulkanen stromen, zorgen van nature voor een prachtige zoete, medium tot volle body arabica koffie. Tolima, tot voorkort nog vrij onbekend als koffieproducent, is een geweldig gebied voor hogere kwaliteit koffies. Biologisch en Fair Trade gecertificeerde telers groeien in aantal en productie in dit van nature zeer geschikte gebied voor chemicaliën vrije en organische landbouw. Het centrale en zuidelijke deel van de provincie produceren de meest kwalitatieve koffies. De koffie uit dit gebied heeft al talrijke prijzen gewonnen de laatste was de Cup of Excellence 2015.

Tijdens de economische crisis in de Mexicaanse koffieteelt, zagen de telers zich genoodzaakt kostbare chemische meststoffen te vervangen door organische groeimethoden. Die zijn erg arbeidsintensief. Zo hebben alleen de rode, rijpe bessen het juiste potentieel voor een kwaliteitskoffie. Maar niet alle bessen zijn op hetzelfde moment rijp. Daardoor moeten de plukkers soms wel driemaal per seizoen met dezelfde struiken aan de slag. Dit leidt tot een hoge prijs en beperkte verbouwing. Toch is de soort populair vanwege zijn harmonieuze, friszoete smaak en zijn spectaculaire uiterlijk. In iedere melange springen de bonen er door hun afmeting bijna letterlijk uit.

Bij Cuba denk je misschien aan Fidel Castro, rum en sigaren. Maar Cuba staat ook bekend om z’n unieke koffie. Uit Haïti gevluchte koffieboeren begonnen er vanaf 1789 koffie te telen op de hellingen van de Sierra Maestra. Daar wordt nu nog steeds de meeste Cubaanse koffie verbouwd. Ook onze beroemde ‘Turquino’-kwaliteit komt hier vandaan.

SPANNENDE ZOETHEID

De klimaatcondities en de bodemgesteldheid in deze bergketen zijn uitermate geschikt voor koffieteelt. Pikant detail: ooit wisten Castro en slechts 11 andere revolutioneren in de Sierra Maestra te ontsnappen aan de troepen van Batista.

De naam Turquino slaat niet op de plaats van herkomst, maar op de grootte van de boon (minimaal screen 17 tot screen 18). Lavado betekent ‘gewassen’ en gaat over het verwerkingsproces. Dit delicate proces leidt tot een rijke koffie, met een zacht aroma en een spannende zoetheid die naar honing neigt. In vergelijking met andere koffies uit het Caribisch gebied groeit de Cubaanse koffie vrij laag, waardoor het een helder smaakprofiel heeft met een relatief lage zuurgraad. De Cubanen zijn dol op hun eigen koffie en laten anderen er graag van mee proeven. Het is naast rum en sigaren hét exportproduct van hun eiland.

De Brasil Bandeirante wordt geteeld op Fazenda Berrador. Deze plantage is van de familie Veloso en ligt opvallend hoog in de verder vlakke, droge Cerrado regio. De bijzondere locatie, gecombineerd met het subtropische klimaat en het authentieke drogingsproces, maken dit een unieke koffie. In de lange Braziliaanse winter liggen de koffiebonen zich op de patio droog te koesteren in de zon. Een wereldberoemd productieproces, geroemd vanwege onder meer de zeer lage zuurgraad van de bonen.

Coocafe opgericht in 1979 is een van de grotere coöperaties in Lajinha in de provincie Minas Gerais. Met zijn 5130 leden verbouwen ze op 42.763 hectare koffie. Ze zijn sinds 2005 officieel Fairtrade gecertificeerd en hebben met de ontvangen premie verschillende scholen in de omgeving gebouwd waar rond de 1000 kinderen naar school gaan. Ook wordt een gedeelte van de premie besteed aan trainingen op het gebied van milieu en de plantage. En om meer vrouwen te laten deelnemen aan het productieproces.

Cooperativa Agricola Integral Las Brisas uit Mataquescuintla in de provincie Fraijanes wordt geleid door Augusto Morales. Alle leden verbouwen hun koffie op de berghellingen van dit microclimaat tussen de 1400 en 1900 meter. Handgeplukt om zo aan de beste rode bessen te komen zorgen de boeren voor een perfecte koffie die naast het Fairtrade programma ook onder het Nespresso AAA goedkeuring valt. Naast koffie verbouwen ze mais, bananen en bonen. De temperatuur is hier aangenaam en het gehele jaar rond de 22 graden Er valt gemiddeld 1200mm regen per jaar.

Peru is een erg gevarieerd land, waar een groot aantal verschillende koffies vandaan komt. Deze bakermat van de Inca’s staat bekend om het indrukwekkende Andes gebergte; de plantages liggen gemiddeld 1800 meter hoog. Peru is één van de snelst opkomende producenten van biologische koffie. Ook onze ‘Peru Altomayo’ komt van de bijzondere, biologische COCLA-coöperatie.

Guatemala is één van de grotere koffieproducerende landen in Centraal-Amerika en wordt alom geroemd om zijn perfecte condities voor koffieteelt. Huehuetenango, Coban, Fraijanes en Antigua zijn de vier belangrijkste koffiegebieden. Onze ‘Guatemala Antigua Pastoral’ komt uit Antigua; het gebied dat van deze vier misschien wel de meest gewaardeerde koffie voortbrengt.

VRUCHTBARE VALLEI TUSSEN 3 VULKANEN

Antigua ligt dan ook in een vruchtbare vallei, ingeklemd tussen maar liefst drie vulkanen. Op een hoogte van wel 2200 meter koesteren de Guatamala Anigua Pastoral– koffieplanten zich in een constant klimaat. Gevoed door de rijke bodem tieren de struiken welig in de overdadige zon, bij een vochtigheidsgraad van 65%. De talrijke bomen die de plantages omzomen, beschermen de planten zowel tegen de hitte als de koude winternachten van december tot en met februari.

50 BOEREN VERZORGEN DE KOFFIE

50 boeren telen, verzorgen en oogsten de koffie; dat laatste gebeurt eind februari. Vervolgens gaat de koffie naar onze Coop Acatenango in Chimaltenago. Daar wordt hij gewassen, gepulpt en gedroogd. Dan volgt het sorteren en verpakken in jute zakken. Ten slotte begint de lange reis naar onze branderij, waar de koffie eind april aankomt.

Costa Ricaanse koffie is wel eens ‘te correct’ of ‘erg klassiek’ genoemd. Het tegendeel is waar: Costa Rica is wereldwijd een van de meest innovatieve koffienaties. Met bijzonder strenge waterverordeningen en milieuregels, die koffie van de allerbeste kwaliteit garanderen. Je vindt er uitsluitend Arabica planten. Deze plant levert een lekkere ‘straight’ cup. Onze Costa Rica Tarazu is daar een prachtig voorbeeld van.  

BONEN VAN TOPNIVEAU

De Costa Rica Tarazzu komt rechtstreeks van de boeren van de Coop Libertad. Die ligt in Santa Marie de Dota, ongeveer 70 km ten zuiden van de hoofdstad San Jose. Het Tarazzu-district is wereldberoemd om zijn superieure koffie. Dota is het hoogste, meest afgelegen gebied in dit district en staat erom bekend de beste koffie te produceren. De bonen groeien op 1900 meter hoogte, in perfecte zon- en vochtigheidscondities. Het productieproces voltrekt zich volgens de natte methode. Na het nodige handwerk, rust de koffie vervolgens in de ‘perganimo’: de hoornschil die de koffieboon omhult.

Er worden uitsluitend Arabica bonen geproduceerd in verschillende grootte, namelijk Excelso (screen 15) en Supremo (17/18 of 18) en een klein beetje Maragogype. Colombia is het enige land waar de koffie gegradeerd wordt naar de grootte van de boon. Dit in tegenstelling tot andere Centraal- en Zuid- Amerikaanse landen waar het om de hoogte gaat. De grootte van de boon zegt op zich niet zoveel over de kwaliteit van de cup. Een grotere boon smaakt niet altijd beter. De laatste jaren wordt er in de specialty koffiemarkt dan ook meer gelet op wáár een koffie vandaan komt. Onze koffie komt van de Coöperatie Cascade de Bordones. Gelegen in het zuiden van Huila op ongeveer 6 uur rijden van Neiva, de hoofdstad van de provincie Huila.